Իսպանիայում, ինչպես բոլոր քաղաքակիրթ երկրներում, բանակը բացառապես պրոֆեսիոնալ է: Զինապարտությունը վերացվել դեռևս 2001 թվականից:
Իսպանիան իր գինու արտադրությամբ աշխարհում զբաղեցնում է երրորդ տեղը: Երկրի յուրաքանչյուր տարածաշրջանում գինի են արտադրում: Գինու պիտակի վրա նշվում է գինու արտադրման վայրը: Առաջին երկու տեղերը զբաղեցնում են Ֆրանսիան և Իտալիան:
Իսպանիան արտադրում է աշխարհի ձիթապտղի ձեթի 44 % -ը:
Իսպանիայում բազմաթիվ կենդանիներ կան, մասնավորապես չղջիկներ: Չղջիկը անգամ դարձել է Վալենսիայի խորհրդանիշը: Գիտնականները պարզել են, որ մեկ չղջիկը ուտում է մի քանի թռչուն:
Եթե դուք Իսպանիայում խմում եք տաք շոկոլադ, այն ձեզ կթվա չափազանց խիտ, գրեթե պուդինգի պես:
Իսպանիայում յուրաքանչյուր ընտանիք ամեն օր գնում է թարմ հաց:
Իսպանիայում դուք դժվարությամբ կգտնեք եգիպտացորենի և տորտիլայով բլիթներ, քանի որ դրանք շատ հայտնի են և շուտ են սպառվում:
Իսպանիայի յուրաքանչյուր համայնք կարող է շատ տաարբեր լինել խոհանոցով, սովորույթներով, իսկ երբեմն` լեզվով: Իսպանիան շատ ընտրողական է:
Բասկերի լեզուն (էթնիկ խումբ, որը ապրում է Իսպանիայի հյուսիսում) չի պատկանում ոչ մի լեզվախմբի: Այդ լեզուն օգտագործել են ամերիկացիները Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի ժամանակ գաղտնի նամակագրությունների ընթացքում:
«Իսպանիա» անվան առաջացման շատ տարածված տարբերակներ կան: Փյունիկերենից այդ բառը թարգմանվում է «նապաստակների եկրիր»:
Էլ Կամինո դել Ռեյը (El Caminito del Rey) ամենավտանգավոր հետիոտնային արահետն է աշխարհում: Արահետի երկրորդ անվանումը` Փոքրիկ թագավորական անցուղի (The King’s little pathway): Այդ արահետը անցնում է Մալագա գյուղի մոտակայքում գտնվող Alora-ից քիչ հեռու գտնվող El Chorro կիրճի մոտով:
15 տարիների ընթացքում Իսպանիան վստահորեն զբաղեցնում է առաջին տեղը դոնորական փոխպատվաստման բնագավառում: Փոխպատվաստումը այստեղ շատ զարգացած է: Յուրաքանչյուր ծնվող իսպանացի ինքնաբերաբար դառնում է դոնոր: Բնակչության 90%-ը խրախուսում է դոնորությունը:
Իսպանացիները երկարակյաց են. կանքի միջին տևողությունը 79 տարեկանն է: Կանանց մոտ կյանքի միջին տևողությունը Իսպանիայում ամենաբարձրն է ողջ Եվրոպայում և կազմում է 87 տարեկանը:
Բոլոր իսպանացիները 2 ազգանուն ունեն. մոր և հոր ազգանունները:
Իսպանական համալսարաններում ավելի շատ կանայք են սովորում, քան տղամարդիկ:
Իսպանիայում ընթրիքի նորմալ ժամ է համարվում երեկոյան ժամը 9-ից 10-ը ընկած ժամանակահատվածը: Իսպանիան արթնանում է առավոտյան ժամը 5-ին: Այդ ժամին արդեն բաց են սրճարանները, որտեղ իսպանացիների մեծ մասը ըմպում են առավոտյան սուրճը: Ժամը 14:00-ից մինչև 15:30-ը սիեստա է. բոլորը հանգստանում են: Իսպանացիները իրենց այդպիսի շքեղություն են թույլ տալիս անգամ Մադրիդի նման մեգապոլիսի պայմաններում: Իսկ դպրոցականները և նախադպրոցական տարիքի երեխաները կարող են զբոսնել մինչև ուշ գիշեր ժամը 2-ը, և դա համարվում է նwրմալ երևույթ, քանի որ ցերեկը արևը ճառագայթում է: Փողոցները Իսպանիայում, մասնավորապես Մադրիդում, լուսավորվում է այնքան, որ ուշ ժամերին ֆուտբոլ են խաղում, զբոսնում են այգիներով, մաքուր օդի են հանում շներին և այդպես շարունակ: Օրը Իսպանիայում երկար է տևում, որը զբոսաշրջիկներին թույլ է տալիս տեսնել, զգալ կամ շոշափել ավելին, քան սպասում են:
Իսպանացիները էմոցիոնալ ժողովուրդ են, այդ պատճառով շփման ժամանակ նրանք միմյանց բավականին մոտ են կանգնում և մեկ մեկ էլ իրար ձեռք են բռնում: Այնպես որ, իսպանացիների հետ շփվելիս չզարմանաք նման վերաբերմունքից:
Իսպանիան ունի տարօրինակ սովորություն. տանը չնախաճաշել:
Իսպանական խնջույքի ժամանակ ընդունված չէ խոսել պատերազմների, ցլամարտերի և դիկտատոր Ֆրանսիսկո Ֆրանկոյի ժամանակաշրջանի մասին:
Ռեստորանների, բարերի և սրճարանների թվով Իսպանիան Եվրոպայում զբաղեցնում է առաջին տեղը: Այդ հաստատությունները ավելի քան 350 հազար են:
Իսպանիայում սիրում են ուտել, և եթե ցանկանում եք խոհարարին շնորհակալ լինել, ապա ամենաճիշտը կլինի նորից այդ ուտեստից պատվիրել: Իսպանացիները սիրում են սնվել և լավ գիտեն համեղ սնունդի պատրաստման ձևը: Ողջ աշխարհին իսպանական խոհանոցից հայտնի են սառը ապուրը` գասպաչոն, փլավին նման պաելյան, յուրահատուկ ձվածեղ տորտիլլան, բազմազան խորտիկներից` տապասը: Բայց Իսպանիայում կա մի մթերք, որը մեծ համբավ ունի, այն նման է Ուկրաինական խոզաճարպին: Դա խամոնն է:
Իսպանացիների ամենասիրված մթերքը իրենից ներկայացնում է աղի խոզապուխտ` պատրաստված յուրահատուկ տեխնոլոգիայով: Չնայած Իսպանիայում ցանկացած խոզապուխտին անվանում են խամոն` դրանց տեսականին բազմազան է և գլուխգործոցներ կան, և այն շատ հաճախ հավասարեցնում են ազգային հարստության հետ: Առաջնայինը pata negra-ն է, որը թարմանաբար նշանակում է «սև ոտք»: Այս անվանումով խամոնը պատրաստում են իբերական ցեղախմբի եզակի սև գույնի խոզից, որը պահպանվել է միայն Իսպանիայում: Նրանց կերակրում են տարվա մեջ առնվազն 8 ամիս կաղնու կոներով, որոնք մեծ քանակությամբ ածխաջրեր և բուսական յուղեր են պարունակում: Մսի ստանալուց հետո կես տարի այն պահվում է հատուկ սենյակներում: Այնուհետև այն տեղափոխում են մեկ այլ սենյակ հասունանալու համար: Մոտավորապես մեկ տարի հետո բորբոսով (սնկով) պատված խոզի միսը յուրահատուկ բույր է ստանում: Ահա այժմ միայն կարելի է համտեսել խամոնը:
Ցլամարտը Իսպանիայում ավելի շատ մշակույթ է համարվում, քան սպորտաձև: Դա ամենաճանաչված զվարճանքի միջոցն է, ինչպես նաև առավել ծավալուն և հակասական սպորտաձևը: Դա իսպանական պատմության, արվեստի և մշակույթի մի մասն է կազմում: Գրեթե իսպանական բոլոր քաղաքներում գոյություն ունեն ցլամարտի անցկացման համար նախատեսված հատուկ արենաներ: Չնայած մեր օրերում բավականին շատ են ցլամարտի ընդիմախոսները, այդ թվում` ընդդիմախոսներ կան հենց բնիկ իսպանացների շրջանում: Ահա այսպես, հենց Կանարյան կղզիների և Կատալոնիայի շրջանները համարվում են ցլամարտից ազատված շրջաններ: Ցլամարտը իսկական իսպանական ներկայացում է, որը սարսափեցնում է բազմաթիվ զբոսաշրջիկների իր դաժանությամբ: Իր գեղեցկությամբ չի զիջում բալետին, ազարտով գերազանցում է ամենահետաքրքրաշարժ ֆուտբոլային խաղին: Ցլամարտը դա թատրոն է, որտեղ յուրաքանչյուրը իր դերն ունի: Այստեղ ցլամարտիկը ջերմորեն սիրում և հարգում է ցուլին, բայց ստիպված է սպանել նրան, որպեսզի ցուլը չսպանի իրեն: Ոչ թե դաժանությունը, այլ ուժեղ զգացողությունների հանդեպ սերն է համակում ցլամարտին մասնակից իսպանացիներին: Այդ ոչ միանշանակ էության մեջ կա մի զարմանալի երևույթ, որը ոգեշնչում է նկարիչներին, երաժիշտներին, գրականագետներին և ռեժիսորներին: Դա յուրահատուկ իսպանական ոգին է: Դուք կարող եք սիրել կամ ատել ցլամարտը, բայց այն համարվում է իսպանական մշակույթի անբաժանելի մասը:
Իսկ ընդհանրապես իսպանական ցլամարտը ի հայտ է եկել Ռոնդա քաղաքում (Անդալուզիայի նահանգ): Սեպտեմբերի սկզբին Ռոնդեում տոներ են անցկացվում, որոնք համընկնում են «Գոյիի ցլամարտ» ժամանակի հետ, որը վերականգնել է ցլամարտերի բոլոր դետալային մանրամասնությունները ավելի քան երկուսուկես դար առաջվանից: Եվ հենց այդ քաղաքում է տեղակայված ցլամարտի ամենամեծ արենան, որը կառուցվել է 1785 թվականին: Արենայի տրամագիծը 66 մետր է, և այն համարվում է ամենամեծ մակերեսով արենան աշխարհում:
Շարունակելի…
Հ.Գ. Առաջին մասին կարող եք ծանոթանալ այստեղ: